Kulüplerimiz Neden Kötü Yönetiliyor?
Futbol Kulüplerimiz (daha doğrusu derneklerimiz) Neden Kötü Yönetiliyor?
Bu sorunun cevabını sosyal ve kültürel seviyemizde aramalıyız bence. Bir ülkenin toplumsal yapısı, entelektüel seviyesi ne kadar yüksek ise kulüp yöneticileri de bu orandan ancak o kadar pay alır.
Kişisel reklamını yapabilmenin en iyi yollarından birisidir kulüp yöneticiliği. Daha önce sizi kimse tanımazken birden bire mikrofon ve kameraların aradığı adam oluverirsiniz. Neredeyse güvenlik kameralarına bile röportaj verecek yönetici tipleri vardır ülkemizde. Basın da bu tarz yöneticilerden hoşlanmaktadır zaten. Transfer haberlerini basına uçuran, her soruya yanıt veren yönetici makbuldür medyada. Alanın ve verenin razı olduğu bu süreç kulüplerimizin sonunu hazırlamaktadır.
Ortak aklı kullanma, birlikte hareket edebilme yeteneklerinden yoksun bir durumda, cebinizdeki paranın çokluğuyla yönetici oldunuz mu amaca ulaşılmıştır artık. Nüfuzunuz, itibarınız üst düzeydedir artık. Kulübün sağlıklı yönetimi, hedeflerine ulaşabilmesin sağlanması listenin sonlarındaki amaçtır artık.
Sosyal ve kültürel yapımızın en üst düzeye çıkması ancak çok uzun bir vadede olabileceğinden (tabii toplumsal olarak hedefimiz bu ise) kısa zamanda ne yapabiliriz?
Hiçbir kulübe sihirli değnek dokunmayacağına göre yukarıda belirttiğimiz tipteki yöneticilerden oluşan bir kurul doğal olarak başarı sağlayamayacak, yönetimler sürekli olarak değiştiği halde kulüplerde değişen hiçbir şey olmayacaktır. Bu durum sadece futbol kulüplerinin sorunu değildir sadece. Sosyal hayatın her alanında yaşanmaktadır aslında.
Kulüplerin artık profesyonelce yönetilmesi gerekmektedir hatta bu zorunlu hale getirilmelidir. Yönetim kurulları bütçe hazırlayacak, hedefleri belirleyecek, profesyoneller de bu hedefe ulaşmak için çalışacaktır.
Turkcell Süper Lig Futbol Kulüpleri tarafından kurulmuş bir vakıf var. “Kulüpler Birliği Vakfı”. Hazırlamış oldukları raporu incelediğinizde (internet sitelerinde mevcuttur) kulüp yönetimlerinin neden başarısız olduklarını göreceksiniz. Tek dertleri para. Raporun çoğunluğunda gelirlerinin artırılmasından bahsediyorlar. Vergi oranlarının düşürülmesi, Federasyon kesintilerinin azaltılması gibi. Hiç özeleştiri yok. Biz nerde hata yapıyoruz gibi bir düşünceye sahip değiller. Futbolu, seyirciyi,basını kısaca futbolla bağlantılı unsurları iyileştirme adına hiçbir inceleme ve araştırma göremezsiniz.
Bu konuda yapılması gereken en önemli iş Futbol Kulüplerinin “dernek” statüsünden çıkarılması ve futbolun kendi yapısına uygun bir tüzel kişilik oluşturulmasıdır. UEFA Kriterlerinden önce Türk Futbol Kriterleri hazırlanmalı (bir çok kulübümüz kağıt üzerinde mükemmeldir) ve kulüplerin bu kriterlere uymaları sağlanmalı aksi halde ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
Hala geç kalınmış değildir.
Bu yazı 04.12.2007 tarihinde gazeteport sitesinde yayınlanmıştır.